vrijdag 22 januari 2010

Meer geld voor dyslexie

De Etten-Leurse afdeling van FNV Lokaal wil dat de overheid meer geld beschikbaar stelt voor de aanpak van dyslexie onder jongeren.

Dat schrijft de organisatie in een brief aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Jet Bussemaker.

De oproep is een vervolg op een onderzoek naar dyslexie dat FNV Lokaal vorig jaar op twee basisscholen en twee middelbare scholen in Etten-Leur uitvoerde. Daaruit bleek onder andere dat de woordblindheid in veel gevallen pas op de middelbare school wordt ontdekt.

Volgens Ton Lips van FNV Lokaal komt dat doordat veel leerlingen op de basisschool 'trucjes' hanteren waarmee ze hun dyslexie kunnen verbloemen. "Maar als ze dan op de middelbare school bijvoorbeeld een vreemde taal moeten leren, werken die trucjes opeens niet meer."

Daarnaast speelt mee dat de normering op de middelbare school veel scherper is dan op de basisschool.

FNV Lokaal pleit er daarom bij de staatssecretaris voor om de financiële hulp die ouders van kinderen met dyslexie kunnen ontvangen, niet langer leeftijdsafhankelijk te laten zijn.

Ook wil de organisatie dat de kosten voor onderzoek en behandeling worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het verkrijgen van de benodigde verklaring van een orthopedagoog kost 350 euro, de daaropvolgende behandelingen variëren in prijs tussen de 45 en 60 euro per uur. Nu kunnen alleen gezinnen die op of rond het minimuminkomen leven aanspraak maken op vergoeding. FNV Lokaal vermoedt echter dat veel mensen deze vergoeding niet aanvragen uit schaamte over hun inkomenspositie of omdat ze niet weten hoe ze de benodigde papieren moeten invullen.

Met de oproep hoopt de organisatie uiteindelijk het schoolverzuim onder dyslectische kinderen terug te dringen.


Bron:bndestem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten