vrijdag 15 januari 2010

Lees zoals iemand die dyslexie heeft?

Heeft u het al altijd afgevraagd hoe het zou voelen als je dyslexie hebt ? In dit kort tekstje staan alle letters door elkaar, alleen de eerste en de laatste letter staan op hun plaats. Lees zeker dit tekstje, en kijk eens of je het vlot kan lezen.


Tekst in Dyslexie

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het niet uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we niet ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.

Oorspronkelijke tekst

Volgens een onderzoek op een Engelse universiteit maakt het niet uit in welke volgorde de letters in een woord staan, het enige wat belangrijk is is dat de eerste en de laatste letter op de juiste plaats staan. De rest van de letters mogen willekeurig geplaatst worden en je kunt vervolgens gewoon lezen wat er staat. Dit komt omdat we niet elke letter op zich lezen maar het woord als geheel.


Ongeveer zo leest iemand met dyslexie. Geef de tekst eens door aan je vrienden of familieleden. Kan iedereen de tekst lezen ?

Bron: superjona

13 opmerkingen:

 1. als je de tekst gewoon zonder problemen kan lezen heb je dan dyslexie?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie vergelijking! Ik kan het goed gebruiken voor mijn project rond 'dyslexie'! Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fout fout fout. Heeft niks met dyslexie te maken.. Het onderzoek toont juist aan dat je ondanks dat alles door elkaar gaat, je het nog prima kan lezen. Dit zou betekenen dat dyslecten dus geen probleem hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben zo dyslectisch als het maar kan. Ken geen 1spellings regel. Maar dit lees net zo makkelijk als het gewone verhaal. Dus dit kan jw niet als voorbeeld gebruiken. Mvg mark

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je hebt verschillende vormen van dyslexie, de een heeft het vooral met spelling, de ander met lezen en weer een ander zelfs met het horen van klanken en deze omzetten in woorden.
   als je dyslecties bent heb je problemen met een van deze dingen of met een combinatie.

   Verwijderen
 5. Het originele Dyslexie font is nu gratis beschikbaar voor thuisgebruik.
  U kunt het gratis downloaden via http://www.dyslexiefont.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hee ik heb dyslexie( of hoe je dat ook schrijft 🤣)

  Maar ben er nu dus achter gekomen dat ik dit zelfs sneller kan lezen dan een tekst waar wel goed gespeld is. Wel intressand om wat mee te doen

  BeantwoordenVerwijderen