maandag 22 februari 2010

Dyslexie en Mindmappen

Om een goed overzicht te krijgen in je planning of bij het maken van aantekeningen, is het programma Mindmappen een goede geheugen steun voor mensen met dyslexie.
Mindmapping is een creatieve techniek die mensen helpt om delen van de hersenen te gebruiken die doorgaans niet gebruikt worden. Het mindmappen is ontwikkeld door de Engelsman Tony Buzan. Mindmapping kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij het

maken van aantekeningen (tijdens college of vergaderingen)
voorbereiden en geven van presentaties
inplannen van werkzaamheden
structureren van complexe informatie
ordenen van gedachten

Door gebruik te maken van mindmapping leert u sneller (informatie wordt sneller opgenomen), stimuleert u uw eigen creativiteit en kunt u beter onthouden. De techniek van het mindmappen sluit zeer nauw aan bij de wijze waarop onze hersenen werken.

Wat is mindmappen (bron wikipedia)

Een mindmap is een grafisch schema (of informatieboom), dat vertrekt van een centraal onderwerp en daaraan bijzaken en verwante concepten linkt. Een mindmap zou bij het studeren helpen details van hoofdzaken te onderscheiden en informatie logisch te ordenen in het geheugen.
Concreet noteert men bij een mindmap het centrale onderwerp in het midden, en worden daar omheen verbindingen toegevoegd. Door op een consequente manier de semantische structuur aan te geven, zou het geheugen na het bestuderen van de mindmap achteraf de betreffende informatie gemakkelijker kunnen reproduceren. Deze methode zou ook gebruikt kunnen worden om meer gemotiveerd aan een bepaalde taak te beginnen, doordat je de benodigde informatie op voorhand op een effectieve manier zou opslaan in je geheugen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten