De markt houdt van mensen die afwijken van de norm. Abnormaal wordt meer en meer de norm aan de top van de zakenwereld. De Schumpeterblog van The Economistonderzoekt waarom.
Anti-sociale geeks leiden softwarefirma’s, psychopaten doen het goed op Wall Street en wel érg creatieve bedrijfsleiders bedenken de producten die we allen gebruiken. Het lijkt wel alsof afwijkingen of excentriciteiten die vroeger als minpunten werden beschouwd, nu voordelen zijn.
De symptomen van Asperger’s zijn perfect voor een computerprogrammeur of ander technologisch genie: obsessie voor kleine niches, passie voor patronen, machines en wiskunde, verslaving aan repetitieve taken en gebrek aan (offline) sociale vaardigheden. Het magazine Wired noemde het ooit ‘het Geek-syndroom’ en de excentrieke Peter Thiel verklaarde ooit dat internetfirma’s geleid worden door ‘autisten’.
Dyslexie komt erg veel voor bij entrepreneurs. Een onderzoek van de Cass Business School gaf aan dat meer dan 1 op 3 ondernemers aan de ziekte lijdt (tegenover slechts 10% van de totale bevolking en 1% van de professionele managers). Dyslexie valt goed te combineren met ondernemerschap omdat het de kunst van goed te delegeren in de hand werkt.
Ook ADD (Attention-Deficit Disorder) komt vaak voor bij succesvolle ondernemers. Net zoals dyslectici doen ADD’ers het slechter in formele leer- en werkomgevingen waardoor ondernemerschap een voor de hand liggende keuze wordt. Daarboven op betekent ADD dat men niet kan focussen op één ding, maar wel openstaat voor nieuwe ideeën en innovaties.
Wat betekent dit voor de ouderwetse, ‘normale’ zakenman? Die blijft ook goed in de markt liggen, beweert The Economist. Als meer bedrijven briljante excentriekelingen blijven aannemen, zullen ze verstandige, gegronde mensen nodig hebben om ze met hun beide voeten op de grond te houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten